21

Епизод 21: Детски град

Епизод 21: Детски град

 

В един момент от живота си преставаме да ги забелязваме. А  те са си тук - в междублоковите пространства, в парковете, понякога дори покрай магистралите... От самата си поява детските площадки стават пресечна точка на идеологии, педагогически, естетически и градоустройствени концепции. В този епизод говорим за местата за игра в града и изненадващо дългата им история.  От главозамайващите съоражения от началото на 20 в. през "стартовите площадки" на космическата ера, разследваме къде изчезна приключението от детските площадки.
С арх. Снежка Каратотева от Сдружението за безопасни детски площадки, арх. Любов Жеглова, създател на бранда Urban Souvenir и изследовател на софийските детски площадки, Боряна Зафирова, творчески ди.гласовете на знайни и незнайни дечурлига от Докторската градина. Повече за проф. Серафим Серафимов и неговите площадки може да прочетете тук.
С благодарности на: Мая Цанева и Стиляна Тодорова от Сдружението за безопасни детски площадки.
Музика Ангел Додов

В епизода е използван ефект от freesound.org, и цитати от Теодор Рузвелт и от Габриела Буркхалтер и нейната страница - архив за детските площадки по света The Playground Project.