23

Eпизод 23: Бомбардирана София

Eпизод 23: Бомбардирана София
Тази пролет, когато столицата опустя, а витрините помръкнаха, мнозина си задаваха въпроса колко тежки катаклизми може да преживее един град?
В 1944г. София претърпява най-опустошителните бомбардировки от Втората световна война. Още в началото на годината евакуацията опразва града. Взривовете и пожарите начертават днешната карта на столицата.
Около бомбардировките над София се стели мълчание - не че отсъстват от литературата или спомените на съвременниците, но споделената травма изглежда изтласкана.
С литературния историк Лора Шумкова и откъс от мемоарите на Вера Мутафчиева и Константин Константинов се спускаме в спомените за една апокалиптична година, след която София се възражда нова и различна от руините. Спомените на Вера Мутафчиева чете актрисата Елена Димитрова.
Музика: Ангел Додов

В епизода са използвани ефекти от freesound.org, записи от Златния фонд на БНР, откъси от книгите "Бомбите" на Вера Мутафчиева (изд. Сдружение "Българска история", 2019 г.) и "Птица над пожарищата" на Константин Константинов, както и документални записи от литературния маршрут посветен на бомбардирана София,  организиран от фондация "Прочети София".