40

Eпизод 37: Генко Генков, бялата врана

Eпизод 37: Генко Генков, бялата врана

Един от най-продуктивните български художници. Вечно гневен срещу системата бунтар. Почти всеки е чувал поне една легенда за Генко Генков.

По повод 100 години от рождението му и голямата ретроспектива „Генко Генков. Отвъд видимото“ в Софийска градска художествена галерия и филиала й „Дечко Узунов“ бяхме поканени да потърсим човека зад една от най-обраслите с митове личности в българското изкуство: Генко Генков, или както сам е обичал да се нарича, Го Генко.

Това е и първи от серия своеобразни аудиогидове, които може да слушате както в съответните експозиции, така и напълно самостоятелно! Създадени са по покана на образователната програма “Гледане с разбиране”, подкрепена от Столична община и в тях ще предлагаме алтернативни маршрути за преживяване на постоянни и временни експозиции. Оглеждайте се за QR кодовете в СГХГ и филиалите й, а ако слушате другаде – тук може да видите повече за изложбата и произведенията на Генко Генков, които може да разгледате до 6 септември.

В епизода участват изкуствоведите Наташа Ноева и Красимир Илиев, част от кураторския екип на изложбата, журналистката Савка Чолакова,  художникът Румен Гашаров и съпругата му Таня Гашарова.

***

Това е първият от четири аудиогида, осъществени по покана на програмата “Гледане с разбиране” на фондация “Дела и документи”, финансирана от Столична община. 
Ако искате да ни подкрепите, вече може да го направите с еднократно или редовно дарение в платформата Buy me a Coffee.