45

Епизод 40: Картини от новата България

Епизод 40: Картини от новата България

Четвъртият музеен подкаст от поредицата на „Градски детектив“ за програмата „Гледане с разбиране“ е посветен на навлизането на академичното рисуване в България и създаването на първото Рисувално училище – предтеча на днешната Национална художествена академия. През спомените и картините на чужденеца, но български художник Иван Мърквичка, поглеждаме към първите години на новата българска държава и порива на сънародниците ни да догонят Европата и да се представят пред света.

В края на епизода успяваме да надникнем и в реставрационните ателиета на Националната художествена галерия, в Квадрат 500

В епизода звучат гласовете на изкуствоведите от Националната Галерия „Квадрат 500“ – Мартин Косташки и доц. Доротея Соколова,  откъси от спомените на Иван Мърквичка и оригинални исторически документи.

Това е четвъртият аудиогид, осъществени по покана на програмата “Гледане с разбиране” на фондация “Дела и документи”, финансирана от Столична община. Ако искате да ни подкрепите, вече може да го направите с еднократно или редовно дарение в платформата Buy me a Coffee.