8

Eпизод 8: Мои скъпи приятели футуристи II

Eпизод 8: Мои скъпи приятели футуристи II
За "...гениалните глави на разните диаболисти, адамити, сеизмографисти, есеисти, акмеисти и ямболисти от зоологията на ямболския Олимп", дирижаблите и ФК "Левски". Това е втори епизод от нашата футуристична сага. За първия кликнете тук.

С Христо Карастоянов, писател

Елка Димитрова, доцент към Института по литература при БАН

Музика:Ангел Додов

Броевe на българското футуристично списание Crescendo, включително с превода на "Българският аероплан" на Маринети, може да откриете на сайта "Българският литературен модернизъм" на БАН. Книгата на Кирил Кръстев "Спомени за културния живот между двете световни войни" току що излезе в ново, допълнено издание на издателство "Ера".
Снимката на цепелина над София и други аерофотографии на Мирчо Качулев са публикувани в каталога към изложбата "Италиански футуризъм и модерно изкуство в България. Примерът на Николай Дюлгеров", организирана през 2018 г. от проф. Ирина Генова. Последвайте ни във "Фейсбук" за това и още оригинални изображения към епизода.
В епизода са ползвани музикални откъси от "Героите на нашата борба" (Sintesi Musicali Futuriste) на Филипо Маринети и Алдо Джинтини - оригинален запис от 1931, съхраняван от The Center for Programs in Contemporary Writing на Пенсилванския университет. Песента "Граф Цепелин над София" на Стоян Миленков, в изпълнение на Катя и Стоян Миленкови и Иван Наумов, е от архивния фонд на БНР.